Een palet aan tulpen, mix & match kleur, vorm en symboliek

Met Nationale Tulpendag wordt sinds 2012 de officiële start van een nieuw tulpenseizoen gevierd. Dat is altijd op de derde zaterdag van januari.
Een vaas vol tulpen zorgt voor een beetje leven in de brouwerij. Ze groeien nog vaak een klein stukje door en gaan lekker eigenwijs over de rand van de vaas hangen. Wil je ze zo lang mogelijk rechtop hebben staan? Zet ze dan na aanschaf een half uurtje in de vaas met het inpakpapier of -hoes er nog strak omheen. Dan hebben de stelen zich volgezogen met water, zijn ze steviger en kun je het papier verwijderen. Je kunt ook kiezen voor een hoge (glazen) vaas, die steun biedt aan de stelen.

Tulpentijd is periode van half januari tot en met mei waarin alle soorten en kleuren verkrijgbaar zijn. Nederlandse kwekers (of eigenlijk: tulpenbroeiers) oogsten de tulpen op het moment dat de bloemkleur net zichtbaar is. Zo worden ze kakelvers naar de bloemenveilingen en bloemisten gebracht. Met gemak staan ze, bij gemiddelde kamertemperatuur, 10 dagen te stralen in de vaas. Hoe koeler in huis, hoe langer je geniet van tulpen. Nederland is wereldwijd bekend om z’n snijtulpen. Jaarlijks worden er zo’n 2 miljard tulpen geproduceerd. De vrolijke bloemen worden geëxporteerd naar haast elk land in de wereld. Er zijn meer dan 3.000 verschillende soorten in tientallen kleuren en kleurschakeringen.

Voorjaarsmix
Tulpen zijn vriendjes met iedereen, ook met verschillende soorten bloemen in een vaas. Heel mooi zijn combinaties met bloesemtakken, ranonkels en hyacinten. Zet je tulpen en narcissen bij elkaar? Let dan op: de stelen van de narcis scheiden een soort slijm af, dat andere bloemen sneller laat uitbloeien. Dat kun je tegengaan door de narcissen eerst een dagje in een eigen vaas te zetten. Snijd daarna de stelen opnieuw af (er komt geen nieuw slijm meer) en voeg ze bij de tulpen. Er is ook speciale bloemenvoeding om het slijm van de narcis te neutraliseren.

Leuke trivia voor de volgende spelletjesavond: weet jij hoeveel soorten tulpen er bestaan? Nee? Zo’n 150! In meer dan 3.000 varianten. Je krijgt er bijna keuzestress van. Niet nodig: mix & match gewoon met kleur, vorm én symboliek.

KLEUR
De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of zelfs met meerkleurige bloemblaadjes. Het is nog niet gelukt om de tulp in het blauw of zwart te kweken. De kwekers zijn wel in de buurt gekomen van blauw en zwart, door paars-blauwe (bijna blauw!) en dieppaarse (bijna zwart!) tulpen te kweken. Ach, wij knijpen een oogje toe!

VORM
Ook de vormen van de tulpen zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

De stelen van tulpen kun je in een speciale vorm buigen zonder dat ze knakken. Leg de tulpen eerst een paar uur droog. Je voelt vanzelf wanneer de stelen slap en buigzaam zijn. Vervolgens breng je de vorm aan die jij wilt (bijvoorbeeld gebogen in een ronde vissenkom). Zorg daarbij wel dat de onderkant van de steel onder zit om het water op te zuigen. Dan wordt de steel vanzelf weer stevig.

SYMBOLIEK
Het geven van tulpen is nóg leuker met de symboliek in het achterhoofd. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met oranje tulpen zeg je: ‘Ik heb je gemist.’ Gele tulpen staan voor zonneschijn en plezier. Paarse voor spiritualiteit en koninklijke waardigheid. En witte? Die geef je als je iets goed te maken hebt.

Verzorging
Tulpen zijn in misschien wel het meest bekende exportproduct van Nederland. Niet zo verwonderlijk, want ze zijn stijlvol, speels en kleurrijk tegelijk. Maar hoe kun je eigenlijk het beste tulpen verzorgen zodat ze wél mooi blijven in de vaas?

Door gebruik te maken van de onderstaande tips beleef je nog langer plezier van deze mooie bloemen. Zo voorkom je dat jouw bos met tulpen al na een paar dagen slap gaat hangen of haar blaadjes laat vallen.

Of je nu kiest voor een vaas vol met enkele, dubbele, of lelie tulpen. De verzorging van deze bloemen blijkt soms best nog een uitdaging te zijn. Tulpen groeien namelijk snel waardoor ze ombuigen en hun kleurrijke blaadjes zonder pardon op de tafel laten vallen.

Toch kun je dit proces met de juiste tips en weetjes behoorlijk lang uitstellen. Natuurlijk moet je de tulpen dan wél op de juiste manier verzorgen. Hoe je dat doet? Met deze 5 verzorgingstips voor mooie tulpen op de vaas!

1. Let op de kwaliteit bij de aankoop
Je kunt jouw bos van een fantastische verzorging voorzien, maar als je al begint met uitgebloeide exemplaren heeft dat weinig zin. Let dus altijd op de kwaliteit en de versheid van de tulpen als je ze koopt. De knoppen moeten het liefst nog dichtzitten.

Ook moeten de stelen stevig en mooi heldergroen van kleur zijn. Je koopt verse tulpen natuurlijk bij Bloemboetiek Schijndel, dagelijks vers van de kweker.

2. Begin met een schone vaas gevuld met water op kamertemperatuur
Tulpen op de juiste manier verzorgen begint met een schone vaas. Zo voorkom je dat het water direct wordt vervuild door bacteriën. Vul de vaas met kraanwater en laat dit enkele uren op kamertemperatuur komen.

De vaas vullen voordat je de bos gaat kopen is dus een aanrader. Haal ze nog niet direct uit het papier maar plaats ze met verpakking en al in de vaas. Zo kunnen ze voldoende vocht tot zich nemen waardoor de stengels steviger worden.

3. Schuin afsnijden is het toverwoord
Je weet het misschien wel, maar voor tulpen is een schuin afgesneden steel extra belangrijk. De wond wordt op deze manier groter waardoor de bloemen nog meer water tot zich kunnen nemen.

Tulpen schuin afsnijden doe je natuurlijk met een schoon mesje dat vooral scherp genoeg is. Breng het waterniveau in de vaas terug tot ongeveer 2-3 centimeter. Daardoor blijven de tulpen in de vaas veel langer mooi én gezond.

4. Voorkom slappe stelen en laat ze niet doorgroeien
Tulpen die na enkele dagen slap over de rand van de vaas hangen geven een trieste aanblik. Dat komt omdat de tulp doorgroeit nadat je deze op water hebt gezet. Toch kun je dit op een eenvoudige manier voorkomen.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een schone naald. Je doorboort de steel van de tulp nét onder de bloemknop. Zo blijven jouw tulpen mooi compact en heb je er langer plezier van.

5. De perfecte standplaats voor tulpen op de vaas
Tulpen zijn kieskeurig als het aankomt op de standplaats. Kies altijd een koel plekje maar voorkom tochtige plaatsen. Zet de vaas dus niet dichtbij een deur of raam dat vaak open en dicht gaat.

Ook direct zonlicht kun je beter voorkomen als je lang wilt genieten van tulpen op de vaas. Natuurlijk houd je deze vrolijke bloeiers ook uit de buurt van de fruitschaal. Het fruit produceert namelijk een specifiek gas waar tulpen niet zo goed tegen kunnen.