Hoe kun je bloemen langer vers houden in de zomer? Op jacht naar tips!

De zon laat zich weer volop zien, we gaan weer massaal naar het strand, de barbecue heeft al een paar keer aangestaan en de deuren en ramen mogen weer open. Kortom: het is zomer! Jezelf verzorgen tijdens zomerse dagen heb je onder de knie. Maar hoe zorg je ervoor dat je bloemen de hitte ook overleven? Niet elk boeket kan de zwoele zomerdagen net zo waarderen.. Wat kun je daaraan doen? Hoe kun je je bloemen langer vers houden? We geven je 4 tips!

 

TIP 1: KOELE PLEK ZOEKEN

Zet een vers boeket niet in de volle zon, maar zoek liever een koele plek, zodat de bloemblaadjes niet kunnen verbranden. In de nacht is het buiten soms zelfs aangenamer dan binnen. Heb je een balkon of tuin? Zet je bloemen dan in de heerlijke buitenlucht en in de schaduw. Zo geniet je van mooie bloemen terwijl je buiten zit. 

  • Een neutrale plek zonder tocht of warmte kunnen de bloemen het meest waarderen
  • Vermijd direct zonlicht, houd je bloemen weg van de verwarming en zet ze ook niet op een plek bij een open raam
  • Bloemen kun je ook beter niet naast een schaal met fruit zetten. Ook daar worden ze niet heel happy van. Sommige fruitsoorten laten gassen los, die ervoor zorgen dat bloemen eerder gaan hangen.

TIP 2: WATER, WATER, WATER

Schoon water graag!
Bloemen worden blijer van schoon water – het liefst om de dag. Oh ja, en ook van een schone vaas. De vaas even schoonmaken met afwasmiddel of chloor voordat je de bloemen erin zet, kan dus heel handig zijn. Dan blijven er namelijk geen bacteriën in de vaas achter.

Bloemen slurpen, net als wij mensen, op zomerse dagen meer water dan anders. In dit seizoen is het dus extra handig om dagelijks te checken of je bloemen nog voldoende te drinken hebben.

Geen bladeren toegestaan!
Een vaas vol met bladeren staat nooit zo mooi, snij daarom een groot deel van de bloembladeren onderaan de steel weg. Dit is ook goed voor de bloemen zelf! Bacteriën zijn namelijk wél groot liefhebber van blaadjes en kunnen zo de bloemstelen laten rotten. Met als gevolg dat je boeket al snel richting de kliko moet.

Door direct de bladeren onderaan de stelen weg te knippen, kun je dat voor zijn. En het ziet er nog mooier uit ook!

Maak het water niet te heet
Net als wij mensen met het zomerse weer meestal niet aan de hete drank gaan, zo maak je bloemen ook het meest blij met koud water. Niet warm, niet heet, maar koud. Te heet water maakt namelijk het weefsel van de bloemen kapot en kan zelfs voor een rottende stengel zorgen.

Vergeet ook niet de bloemenvoeding erbij te gieten: hét superfood voor bloemen, waardoor ze nog langer mooi blijven en het beter doen.

 

TIP 3: KIES ZORGVULDIG

Je hebt wintermensen en zomermensen. Zo geldt dat ook voor bloemen. Er bestaan typische zomerbloemen die wel houden van een zonnetje en warme temperaturen, maar er zijn ook bloemen die de hitte minder goed kunnen verdragen. Een kwestie van de juiste bloemkeuzes maken dus!

De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de andere. Houd daarom de weersvoorspelling in je achterhoofd bij het uitzoeken van een boeket. Een zonnebloemen is natuurlijk dé bloem die zich graag laat zien als het kwik tot grote hoogtes stijgt. Andere zomerse bloemen die niet alleen mooi zijn, maar het ook goed uithouden in hartje zomer zijn ranonkels en gladiolen. Maar ook een delphinium, alstroemeria en gerbera kunnen heel goed tegen de warmte. Laat een mooi plukboeket maken van deze zomerse bloemen.

TIP 4: HAAL DE ZWAKSTE SCHAKEL ERUIT

Is er toch een steel die het niet heeft gered? Haal de bloemsteel er zo snel mogelijk uit, dan hebben de andere bloemen daar geen last van en voorkom je dat de bloemen slap gaan hangen.